Letnie miesiące to sezon na grilla, a ten Polacy wykorzystują w pełni. Chyba nie ma osoby, która przynajmniej raz nie skorzystała z tej formy biesiadowania podczas wakacji. Jest to nie tylko okazja do spędzenia czasu w miłym towarzystwie, ale także do zjedzenia wielu pysznych rzeczy. A posiłki spożywane na świeżym powietrzu smakują najlepiej. Ale czy są one zdrowe? Dowiedz się, jak dbać o wątrobę podczas grillowania.
Wątroba to bardzo zapracowany narząd. W organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji. Magazynuje składniki odżywcze, wytwarza enzymy, metabolizuje węglowodany, bierze udział w termoregulacji… Jednym z jej zadań jest także filtracja krwi. Z tego powodu jest stale narażona na uszkodzenia – również przez substancje obecne w pożywieniu. Dlatego w ramach troski o wątrobę powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy i jak jemy.

Jak dbać o wątrobę w sezonie grillowym?

Sezon grillowy nie musi oznaczać dolegliwości ze strony wątroby. Jeżeli chcesz zadbać o ten narząd (a przy okazji cały układ pokarmowy i organizm), wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych wskazówek naszych specjalistów z poradni hepatologicznej.

Zasady dbania o wątrobę podczas grillowania to:

Wybieraj zdrowe mięso

Gdy planujesz grillowe menu, pamiętaj, aby znalazły się w nim zdrowe źródła białka. Wybieraj chude mięso:

  • pierś z kurczaka,
  • indyka,
    chude kawałki wołowiny.

Unikaj tłustych kiełbas czy mięs, które mogą obciążać wątrobę. Obecne w nich tłuszcz i cholesterol zwiększają ryzyko chorób wątroby, takich jak stłuszczenie wątroby.

Unikaj grillowania przetworzonych mięs

Różnego rodzaju kiełbasy, klopsiki, burgery czy gotowe szaszłyki wykonane z mięsa przetworzonego często zawierają sztuczne dodatki, konserwanty i dużą ilość soli. Substancje te są szkodliwe dla wątroby. Staraj się unikać spożywania ich w nadmiarze.

Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych i trans

Tłuszcze nasycone to tłuszcze, których głównym składnikiem są trójglicerydy. Natomiast tłuszcze trans to utwardzone tłuszcze roślinne. Pierwsze z nich są obecne przede wszystkim w tłustym mięsie i sosach. Drugie znajdziesz w przetworzonej żywności. Oba są szkodliwe dla wątroby, dlatego powinieneś ograniczyć ich spożycie.

Wybieraj zdrowe tłuszcze

Jakie zatem tłuszcze warto spożywać? Przede wszystkim te pochodzące z dobrej jakości mięsa, ale też z ryb. Ryby (szczególnie łosoś i makrela) bogate są w kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na zdrowie wątroby i całego organizmu. Zamiast tłustych sosów i majonezów wybieraj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Umów się na konsultację u hepatologa w PUROMED

Umów się na konsultację hepatologiczna w Poradni PUROMED w Łodzi

Unikaj nadpalania potraw i zbyt wysokiej temperatury grillowania

Zbyt wysoka temperatura podczas grillowania może powodować powstawanie szkodliwych substancji, takich jak heterocykliczne aminy (HCA) i polycyklowe węglowodory aromatyczne (PAH), które mogą być rakotwórcze. Staraj się więc unikać nadpalania mięsa i innych produktów na grillu. Nie polewaj grillowanych potraw olejem – to on jest przyczyną ich szybkiego przypalania się. Możesz również używać folii aluminiowej lub specjalnych mat grillowych, aby zmniejszyć ryzyko kontaktu żywności z płomieniami.

Grilluj warzywa i owoce

Grillowanie to doskonała okazja do włączenia większej ilości warzyw i owoców do swojego menu. Dodaj na ruszt kolorowe papryki, cebulę, cukinię, bakłażana, szparagi czy ananasa. Warzywa i owoce są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie wątroby.

Zadbaj o zdrowe dodatki do grilla

Zadbaj o to, by menu na grilla zawierało nie tylko mięso, ale też różne dodatki – np. sałatki i surówki. Doskonale sprawdzą się także chleb, ogórki kiszone, kapusta kiszona, świeże warzywa w marynacie. Szczególnie polecane są te przystawki, które zostały przyrządzone samodzielnie, a więc nie zawierają konserwantów i innych sztucznych składników, których jedynym zadaniem jest polepszenie smaku.

Ogranicz spożycie soli

Zbyt duża ilość soli w diecie może negatywnie wpływać na zdrowie wątroby. Staraj się ograniczać dodatek soli do swoich potraw z grilla. Zamiast tego używaj ziół i przypraw, które dodadzą smaku bez zbędnego sodu.

Pij odpowiednią ilość wody

Podczas grillowania łatwo zapomnieć o nawadnianiu organizmu. Pamiętaj, że odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla zdrowia. Pij odpowiednią ilość wody lub innych napojów bez dodatku cukru, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zrezygnuj z picia alkoholu. Jego metabolizm zachodzi głównie w wątrobie. Dlatego spożywany często lub w nadmiarze jest jedną z przyczyn poważnych uszkodzeń wątroby.

Dolegliwości ze strony wątroby po grillu – co robić?

Niestety, zdarza się, że po pysznej uczcie na grillu pojawiają się dolegliwości ze strony wątroby. Najczęściej są to bóle brzucha, nudności, wzdęcia, a niekiedy także wymioty. Mogą one wskazywać na uszkodzenie tego narządu lub zaburzenia jego funkcji. Gdy obserwujesz u siebie podobne objawy, nie zwlekaj! Zapisz się na konsultację w poradni hepatologicznej. Specjalista przeprowadzi wywiad lekarski oraz skieruje Cię na niezbędne badania diagnostyczne. Pamiętaj, że im szybciej zostaną rozpoznane nieprawidłowości, tym mniej powikłań i większa szansa na całkowite wyzdrowienie.
dr n. med. Jarosław Kałuża
Artykuł powstał we współpracy z dr n. med Jarosławem Kałużą.

dr n. med. Jarosław Kałuża – specjalista chorób zakaźnych, hepatolog, lekarz medycyny podróży, absolwent Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Łodzi.
Zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób zakaźnych, a także szeroko pojętych chorób wątroby.

CHIRURGIA NACZYNIOWA

CHOROBY ZAKAŹNE

DERMATOLOGIA
• DLA DOROSŁYCH
• DLA DZIECI
DIABETOLOGIA
DIETETYKA KLINICZNA
ENDOKRYNOLOGIA
FIZJOTERAPIA
• DLA DOROSŁYCH
• DLA DZIECI
• UROGINEKOLOGICZNA
GASTROLOGIA DZIECIĘCA
GINEKOLOGIA
HEPATOLOGIA
INTERNA
KARDIOLOGIA
MEDYCYNA PODRÓŻY
NEUROLOGIA
ONKOLOGIA
• OGÓLNA
• PIERSI
• GINEKOLOGICZNA
ORTOPEDIA
PODOLOGIA
• DLA DOROSŁYCH
• DLA DZIECI
PSYCHIATRIA
• WIZYTY STACJONARNE
• WIZYTY DOMOWE
• WIZYTY ONLINE
REUMATOLOGIA
UROLOGIA
BADANIA PRENATALNE
• VERAgene i VERACITY
• Test PANORAMA
BIOPSJA PROSTATY
BIOPSJA PIERSI
CYTOLOGIA PŁYNNA
FIBROSCAN
PUNKT POBRAŃ
USG
CHIRURG NACZYNIOWY
LEKARZ CHORÓB ZAKAŹNYCH
DERMATOLOG
DIABETOLOG
DIETETYK KLINICZNY
ENDOKRYNOLOG
FIZJOTERAPEUTA
FIZJOTERAPEUTA DZIECIĘCY
FIZJOTERAPEUTKA UROGINEKOLOGICZNA
GASTROLOG DZIECIĘCY
GINEKOLOG
HEPATOLOG
INTERNISTA
KARDIOLOG
LEKARZ MEDYCYNY PODRÓŻY
NEUROLOG
ONKOLOG
ONKOLOG PIERSI
ORTOPEDA
PODOLOG
PSYCHIATRA
REUMATOLOG
UROLOG
ULTRASONOGRAFISTA (USG)