Jak dbać o wątrobę w sezonie grillowym?
Sezon grillowy nie musi oznaczać dolegliwości ze strony wątroby. Jeżeli chcesz zadbać o ten narząd (a przy okazji cały układ pokarmowy i organizm), wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych wskazówek naszych specjalistów z poradni hepatologicznej.
Wybieraj zdrowe mięso
Gdy planujesz grillowe menu, pamiętaj, aby znalazły się w nim zdrowe źródła białka. Wybieraj chude mięso:
- pierś z kurczaka,
- indyka,
chude kawałki wołowiny.
Unikaj tłustych kiełbas czy mięs, które mogą obciążać wątrobę. Obecne w nich tłuszcz i cholesterol zwiększają ryzyko chorób wątroby, takich jak stłuszczenie wątroby.
Unikaj grillowania przetworzonych mięs
Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych i trans
Wybieraj zdrowe tłuszcze
Umów się na konsultację u hepatologa w PUROMED

Unikaj nadpalania potraw i zbyt wysokiej temperatury grillowania
Grilluj warzywa i owoce
Zadbaj o zdrowe dodatki do grilla
Ogranicz spożycie soli
Pij odpowiednią ilość wody
Dolegliwości ze strony wątroby po grillu – co robić?

dr n. med. Jarosław Kałuża – specjalista chorób zakaźnych, hepatolog, lekarz medycyny podróży, absolwent Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Łodzi.
Zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób zakaźnych, a także szeroko pojętych chorób wątroby.